Follow my blog with Bloglovin

Tausta

tiistai 28. lokakuuta 2014

Metsäretken saalista

Aamupäivällä oli niin pehmeän lämmin ilma, että jätin kaikki muut työt odottamaan ja lähdin metsään katselemaan, löytyisikö vihdoin suppilovahveroita. Ja nythän minua sitten lopulta onnisti! Olin jo siinä luulossa, että kylmät ilmat olivat hävittäneet ne kaikki, ja että tämän vuoden kohtalona on jäädä ilman sienisaalista, mutta onneksi olin väärässä.




Meillä on vanha puinen astia, joka on saatu mieheni kotitalosta muutama vuosi sitten, kun tila laitettiin myyntiin. Sen pohjassa on kauniisti kaiverrettu vuosiluku 1849 ja tekijän puumerkki. Alunperin astian ympärillä on ollut kaksi puista vannetta, mutta toinen on vuosien saatossa hävinnyt, joten sitä täytyy käsitellä todella varoen.

Airisrannassa tällaiselle vanhalle puuastiallekin löytyy nyt käyttöä toisin kuin kaupungissa asuessamme - ainakin silloin, kun on tullut kunnon sienisaalis.





Tässä kuva astian pohjasta, johon vuosiluku ja puumerkki on kaiverrettu. Sattuuko kukaan tietämään, millä nimellä tällaista astiaa kutsutaan?




Metsässä oli kyllä taas kerran todella rentouttavaa kuljeskella. Oli niin hiljaista, että jokainen  puun narahduskin sai vilkaisemaan ympärilleen. Ja olihan siellä muitakin - nimittäin valkohäntäpeura, joka säikähti minua vähintään yhtä paljon kuin minä sitä.





  Saa nähdä, millaisia herkkuja näistä loihditaan. Suppilovahverokeitto on tietysti ihanaa, mutta ehkä sittenkin teen ensiksi sienirisottoa. Tai kermaista sienikastiketta lihapyöryköille...


-Airisrannan Päivi-

sunnuntai 26. lokakuuta 2014

Sunnuntain viettoa

Myrskyn jälkeen pihalla riittää siivottavaa. Kun sunnuntaipäivään tuli tunti lisää, kävin vähän siistimässä pihaa enimmistä vaahteranlehdistä. Samalla sytyttelin ulkolyhtyihin kynttilät palamaan hämärän iltapäivän iloksi.






Iltapäivällä tein jälkiruuaksi puolukkaherkkua, kun niitä puolukoita on nyt meillä yllin kyllin syyskuun marjaretken jäljiltä. Resepti on ihan omasta päästä, ja todella hyvää siitä tulikin. Aika vähän tulee tehtyä minkäänlaisia jälkiruokia, mutta joskus sunnuntaisin on kiva yllättää perhe jollain ekstrahyvällä. Tämän herkun juju on talkkunajauhoissa.




AIRISRANNAN PUOLUKKAHERKKU

1 prk Flora Vispiä
1 prk rahkaa
n. 2 dl puolukoita
talkkunajauhoa
sokeria maun mukaan
vaniljasokeria
kanelikeksiä (esim. Bastogne)
pinnalle rouhittua tummaa suklaata






Mukavaa sunnuntai-iltaa!

-Airisrannan Päivi-


perjantai 24. lokakuuta 2014

Myrskyä ja suklaapiirakkaa

Aamulla Airisrannassa herättiin myrskytuuleen. Tuuli niin, että talo jytisi. Onneksi ei kuitenkaan satanut mitään, sillä sade olisi kyllä tullut läpi ovista ja ikkunoista. Veranta sen sijaan oli yön aikana kyllä muuttunut melkoisen - miten sen nyt sanoisi - raikkaaksi. Pidämme lämmityksen todella pienellä ja sen huomaa sitten, kun myrskytuuli oikein puhaltaa. Onneksi on kakluunit ja keittiössä puuhella.


Kävin aamulla rannassa ja otin muutaman kuvan puhurin keskeltä. Aallokko ei tosin kerro tuulen voimasta mitään. Onneksi nuo kaksi pikku saarta suojaavat meitä pahimmilta myrskyiltä, muuten taitaisi talo nousta ilmaan.




Näin perjantaisin leivon usein jotain hyvää päiväkahville, ja siitä riittää sitten tarjottavaa koko viikonlopuksi. Varsinkin nyt kun ulkona myrskyää oikein tosissaan, on ihana keittää kahvit ja nauttia pala suussa sulavaa lämmintä suklaapiirakkaa. Tätä piirakkaa meidän perheessä on tehty tasan kaksikymmentä vuotta eikä suosio ole vieläkään laantunut. Sain ohjeen silloiselta naapurilta, joten kaikki kunnia hänelle. Tässä ohje kaikkien muidenkin kokeiltavaksi.


KEPAN SUKLAAPIIRAKKA

Pohja:
5 dl vehnäjauhoja
5 dl sokeria
2 tl vaniljasokeria
1,5 tl soodaa
- nämä sekoitetaan keskenään

-lisää seuraavat aineet kattilaan ja kiehauta keskenään:
2,5 dl vettä
200 g margariinia
4 rkl tummaa kaakaota
1 tl suolaa

-kaikki edelliset ainekset yhdistetään keskenään ja seokseen lisätään vielä:
 1 dl piimää (tai maustamatonta jogurttia)
2 munaa

Kaadetaan isolle uunipellille ja paistetaan 200 C asteessa noin 20 min.

Suklaakuorrutus:
100 g margariinia
2 rkl maitoa
1 rkl tummaa kaakaota
-ainekset kiehautetaan keskenään ja lopuksi lisätään
225 g tomusokeria

Kuorrute levitetään lämpimän kakun päälle. Pinnalle ripotellaan kookoshiutaleita, nonparelleja tms.



Ja meillä vain myrsky jatkuu.

 Rentoa perjantai-iltaa!

-Airisrannan Päivi-


keskiviikko 22. lokakuuta 2014

Tuikut valloittavat talon

Kuten varmaan jo useammastakin postauksesta on käynyt ilmi, rakastan kynttilöitä ja tuikkuja. Niitä poltetaan Airisrannassa jatkuvasti vuoden pimeimpään aikaan sekä sisällä että ulkona - jopa saunassa. Jo lapsuudesta minulle on jäänyt mieleen talvisen iltapäivän siniset hetket, jolloin hämärä hiipi aikaisin huoneisiin, ja pöydällä olevan kynttilän valo alkoi luoda yhä suurempia varjoja. No, sinisiin hetkiin tarvittaisiin kyllä vähän lunta ja pakkastakin, joita toivottavasti on luvassa tulevana talvena. Joka tapauksessa juuri sellaisista hetkistä nautimme myös täällä Airisrannassa.




Vuosien varrella meille on kertynyt kaikentyyppisiä tuikkulyhtyjä, koristeellisia ja vähemmän koristeellisia. Niitä on ripustettu myös ikkunoiden eteen esimerkiksi ruokailutilassa ja kuistissa. Nämä kuvassa näkyvät Kivi-lyhdyt ovat siitä pelkistetyimmästä päästä. Niitä on mielestäni ihan kiva yhdistää tuollaiseen hieman koristeellisempaan alustaan - tasapainottavat jotenkin toisiaan.






Tuikkulyhtyjen alla oleva pieni pöytä löytyi isotädin jäämistöstä pari vuotta sitten. Hän rakasti kaikkea bling-bling -tyyppistä tavaraa ja kalusteita. Itse en aikaisemmin sellaisesta niin välittänyt, mutta Airisranta on näköjään muuttanut minut siinäkin suhteessa ja nyt sisustan mielelläni vähän koristeellisemmin. Näin syksyisin pikku pöytä on toiminut oivallisena alustana tuikkulyhdyille. Kesäisin pidän siinä aina jonkinlaista ruukkukukkaa.

Emme ole hankkineet Airisrantaan oikeastaan vielä mitään muita huonekaluja kuin jo aikaisemmin mainitsemani olohuoneen pienen pöydän viime syksynä. Kaikki muu on vuosien varrella kertynyttä tai suvulta perittyä. Tällainen talovanhus korkeine huoneineen ansaitsee mielestäni arvoisensa kalusteet, ja siksi yritämme löytää sellaisia huonekaluja, jotka sopivat talon henkeen. Uskon, että sellaisia ei välttämättä löydä suurellakaan rahalla, vaan ne sitten aikanaan 'kävelevät' jossakin vastaan.




Portaat ovat melko pelkistetty osa taloa ja mietin usein, miten niitä voisi piristää varsinkin vuoden pimeimpään aikaan. Nyt ne saivat kuitenkin aivan uuden ilmeen, kun jokaiselle askelmalle asetteli yhden tuikkulyhdyn.




Meillä on sen verran kapeat nuo yläkertaan menevät portaat, että tuikut ovat oikeastaan ainoat sisustuselementit, mitä sinne voi laittaa. Seinärakenteesta johtuen portaat ovat leveämmät alhaalta muutaman askeleen ja kapenevat sitten loppumatkalla. 




Myös saunassa olemme polttaneet tuikkuja, koska niille on syntynyt kuin luonnostaan oma paikka lasiseinää varten tehdyn muurin reunalla. Käytimme talon alla puretusta kellarihuoneesta jääneitä vanhoja tiiliä väliseinäksi saunan ja pesutilan väliin, ja saunan puolelle jäi leveämpi 'smyygi'.



-Airisrannan Päivi-

maanantai 20. lokakuuta 2014

Leivän tuoksua syysaamuna

Hämärät ja sumuiset syysaamut houkuttelevat hemmottelemaan itseäni ja perhettä jollakin oikein kotoisalla ja herkullisella, ja minusta itse tehty leipä on juuri sitä. Niinpä Airisrannan keittiö täyttyikin heti aamusta herkullisesta paistetun leivän tuoksusta.




Kävin myös ottamassa muutaman valokuvan syksyisestä pihapiiristä, koska hiljaisessa luonnossa on jotain äärettömän rauhoittavaa. Vain varis raakkui jossain kauempana, ja muutama pikkulintu tirskutti pihapuissa. Täällä olen muuten vasta kuullut, millaisen äänen lintujen pyrähdykset saavat aikaan. Hiljaisuuden keskeltä kuului vaimeaa airojen kolinaa, ja silloin vasta huomasin,  että kesänaapuri Matti oli vielä lähdössä mökilleen saareen.





Maaseudun rauhassa löytää itsestään myös uusia puolia, ja minustakin on tullut innokas leipuri ja ruuanlaittaja. Aikaisemmin vain haaveilin pullantuoksuisesta keittiöstä. Paitsi että itse tehty on todella hyvää, tekeminen on myös palkitsevaa. Jostakin olen lukenut, että taikinan vaivaaminen on myös terapeuttista. Tämänpäiväistä leipää varten taikinaa ei kuitenkaan tarvinnut vaivata, vaan se on hyvin helppotekoinen. Ja täytyy tunnustaa, että mieluummin käytän apuna  yleiskonetta, jos taikina vaatii kovaa vaivaamista.




HELPPO KATTILALEIPÄ

6,5 dl vehnäjauhoja
2,5 dl grahamjauhoja
2 tl suolaa
vajaa 0,5 tl kuivahiivaa
4,5 dl vettä

Kaikki kuivat aineet sekoitetaan keskenään kulhossa, lisätään vesi ja sekoitetaan kaikki aineet käsin. Taikinaa ei kuitenkaan vaivata. Kulho peitetään ja taikinan annetaan nousta ja kuplia huoneenlämmössä 12-18 tuntia.

Taikina kumotaan huolellisesti jauhotetulle alustalle ja taitellaan jauhotetuin käsin kevyesti keskustaan päin pyöreäksi leiväksi. Taikina on erittäin pehmeää ja itse käytän taittelussa apuna silikonista kaavinta.

Leipäkoriin tai lävikköön laitetaan liina, jonka päälle ripotellaan runsaasti jauhoja. Sen jälkeen leipä nostetaan liinan päälle ja pinnalle ripotellaan jälleen reilusti jauhoja. Liinan reunat taitellaan kevyesti leivän peitoksi. Leivän annetaan kohota pari tuntia.

Leivän voi paistaa joko kattilassa tai ihan tavallisesti pellillä. Jos haluaa paistaa kattilassa, uuni kuumennetaan 225 asteeseen ja kannellinen emali-, alumiini- tai teräskattila laitetaan uuniin kuumenemaan. Kuuma kattila otetaan pois uunista, ja kohonnut leipä kumotaan varovasti pyyhkeen avulla kattilaan. Kansi laitetaan päälle.

Leipää paistetaan puoli tuntia, jonka jälkeen kansi otetaan pois, ja paistamista jatketaan vielä noin 20 minuuttia. Valmis leipä kumotaan kattilasta ritilän päälle jäähtymään.

Jos leivän paistaa tavallisesti pellillä, paistoaika on noin puoli tuntia. Uuniin voi suihkutella vettä rapeamman paistopinnan saamiseksi.




Herkkuhetkiä toivotellen,
-Airisrannan Päivi-

sunnuntai 19. lokakuuta 2014

Vanha astiakaappi

Pari vuotta sitten olimme onnekkaita, kun saimme pelastettua myynnissä olleesta isoisovanhempieni kotitalosta vanhan astiakaapin itsellemme. Aluksi mieheni ei innostunut  ollenkaan ajatuksesta lähteä raahaamaan vanhaa ja painavaa kaappia kotiimme, joten ensimmäisellä tavaranhakumatkalla se jäi kyydistä pois. Viime tingassa kaappi kuitenkin lastattiin pakettiauton perälle ennen kuin talo siirtyi uudelle omistajalle.




Ennen kuin saimme kaapin, kävimme aina välillä katsastamassa huonekaluliikkeiden tarjontaa vitriinien osalta. Mutta ne reissut olivat kyllä aivan turhia. Kaikki kohdallemme sattuneet myytävänä olleet uudet kaapit olivat niin heiveröistä tekoa, että ne olisi pitänyt pultata seinään kiinni, jotta astiat pysyvät hyllyillä, kun kaapin oven avaa. Tai sitten ne olivat tyylillisesti jotain aivan muuta kuin mitä haimme.

Ennen vanhaan huonekalut tehtiin huolellisesti käsityönä, ja sen huomaa myös tämän kaapin rakenteista. Esimerkiksi yhtään naulaa ei ole käytetty, vaan osat on liitetty toisiinsa puuta työstämällä. Kaappi ei luonnollisestikaan ollut erityisen hyvässä kunnossa meille tullessaan, mutta se oli kuitenkin tukeva, ja pienet kolhut ja vauriot oli helposti korjattavissa puuta hiomalla. Eikä siitä uudenveroista tietenkään ollut edes tarkoitus saada. Kaapin iästä meillä ei ole tarkempaa tietoa, mutta olettaisin, että se on tehty joskus 1900-luvun alkuvuosina, tai tullut isoisovanhempieni käyttöön heti heidän mentyään naimisiin vuonna 1899.





Meille tullessaan kaappi ei ollut mikään varsinainen kaunotar silloisena sinapinvärisenä versiona. Raskaan kaapin siirtäminen ja kuljettaminen ei ollut myöskään ongelmatonta, ja niinpä autoon siirtämisen yhteydessä toinen sen ovilaseista oli haljennut. Kaappi kannettiin kuitenkin heti omalle paikalleen Airisrannan ruokailutilaan, ja siinä se nökötti useamman kuukauden odottamassa uutta ilmettään.





Kun sinapinvärinen maali saatiin poistettua, alta paljastui puupinta, joka oli aikanaan maalattu ainakin kahdella eri värillä. Näytti siltä, että väreinä olisivat olleet punainen ja jokin vihertävä  sävy. Kaappi oli toisaalta ihan kaunis sellaisenaankin, mutta koska hyllyihin oli tullut aikanaan joitain vaurioita - näytti aivan siltä kuin yhdessä hyllyssä olisi ollut palovaurio - päätimme maalata sen vaaleanharmaaksi. Samalla hyllystä lohjennut reuna voitiin korjata. Rikkoutuneen ovilasin tilalle päätettiin hankkia tavallinen kirkas lasi, jolloin myös kaapin sisältö pääsee kunnolla oikeuksiinsa.

Alkuperäisen kaltaisia vetimiä emme kunnostamisen aikana löytäneet, joten hankimme niiden tilalle uudet. Vanhat vetimet olisivat olleet todella hienot, mutta koska ne puuttuivat kokonaan kaapin alaosasta, oli viisaampaa korvata kaikki samanlaisilla.





Minusta on mukava ajatella, että kaikkien vieroksuma vanha kaappi sai Airisrannassa vielä uuden
elämän. Mitä vanhemmaksi itse tulee, sitä enemmän arvostaa suvusta tulevia vanhoja esineitä ja huonekaluja - ne antavat tietynlaista turvallisuuden ja jatkuvuuden tunnetta elämässä. Ja mikä parasta, kun astiakaapin ohitse kävelee, lasit eivät hypi hyllyillä.


-Airisrannan Päivi-



lauantai 18. lokakuuta 2014

Tunnelmointia

Ulkona on kylmä syksyinen päivä, mutta sisällä on lämmin tunnelma. Verannan eli ruokailutilan ikkunoiden edessä riippuvat kaksi kynttelikköä ovat ahkerassa käytössä näin syksyisin ja talvisin. Samalla ne lämmittävät koko huoneen. Lisäksi ikkunoihin on laitettu pienempiä tuikkulyhtyjä.







Kun on oikein kylmissään, kakluunin edessä lämpenee äkkiä. Paikasta saattaa vain tulla kilpailua kissojen ja niiden emännän välillä.  Olohuoneen sohvaryhmään kuuluva 'kuutio' on helppo siirtää sinne, missä istuinta tarvitaan.

Kuvassa näkyvä pieni pöytä on hankittu viime syksynä paikallisesta osto - ja myyntiliikkeestä. Nyt haeskelemme sille pariksi sopivaa peiliä.


-Airisrannan Päivi-

torstai 16. lokakuuta 2014

Helppoa arkiruokaa

Silloin kun ei oikein tiedä, mitä laittaisi ruuaksi, päädyn usein nopeasti valmistuvaan purjo-perunasosekeittoon. Ainekset eivät ole kummoiset, mutta ihan maukasta jälkeä niillä syntyy. Lisäksi tarjolle vain rapeakuorista tuoretta leipää ja lounas tai päivällinen on valmis.



PURJO-PERUNASOSEKEITTO

6-7 jauhoista perunaa (Rosamunda)
1 purjo (ei ihan valtava)
1 l vettä
n. 150 g sulatejuustoa (Olympia tai Koskenlaskija voimakas)
1-2 lihaliemikuutiota
ripaus mustapippuria
(suolaa)
pinnalle persiljaa tai timjamia


Kuoritut perunat lohkotaan ja purjo halkaistaan, huuhdotaan ja paloitellaan. Kasvikset laitetaan veteen kiehumaan yhdessä lihaliemikuution kanssa. Kun ne ovat pehmeitä, soseutetaan sauvasekoittimella ja lisätään sulatejuusto sekoittamalla. Maustetaan ripauksella mustapippuria ja viimeistellään persiljasilpulla tai timjamilla. Ohjeen määriä kannatta soveltaa, mutta tärkeintä on, ettei vettä tule liikaa suhteessa kasviksiin. Jälkeenpäinhän sitä voi aina lisätä. Myös sulatejuuston ja lihaliemen kanssa käytän mieluummin suuntuntumaa kuin noudatan tarkkoja ohjeita. 





-Airisrannan Päivi-

maanantai 13. lokakuuta 2014

Koristeluintoilua

Loppuviikolla kannoin innoissani laatikollisen kanervia tai oikeammin sanottuna callunoita kotiin ja kaivoin varastosta esiin kaikki mahdolliset tykötarpeet pihan koristelemiseksi. Monenlaista on kyllä vuosien varrella ehtinytkin kertyä varaston nurkkiin. Joka tapauksessa nyt niistä oli iloa, kun pääsin oikein vauhtiin sommitteluinnossani.



Portaille ja terassille on mukava suunnitella erilaisia istutuksia talven väriläiskiksi. Varastosta löytyi muun muassa lahjaksi saaduista joulukukista kertyneitä pajukoreja, jotka olen säästeliäänä ihmisenä hamstrannut varaston uumeniin periaatteella 'näitäkin voi joskus tarvita'. Totesin ne kuitenkin aika keveiksi meidän tuuliseen ilmastoomme saaristossa, joten ehkä niille löytyy muuta käyttöä joulun alla.

Vaikka lyhtyjä vietiin jo loppukesällä merenpuoleiselle pihalle, niitä löytyi vielä lisää myös pääoven portaille laitettavaksi. Talvihämärissä mikään ei ole kauniimpaa kuin lumisella portaalla loistavat erikokoiset ja -näköiset lyhdyt.





Joku ehkä saattaisi pitää näitä roskina - minusta ne ovat luonnon taidetta.






Pajupallo hankittiin vuosia sitten edellisen elämämme joulukoristukseksi kaupungissa. Silloin siihen pujoteltiin pienet sähkökynttilät, ja se roikkui terassin katosta antamassa valoa pimeyteen. Kaivaessani sen varastosta esiin kynttilät olivat edelleen paikoillaan, ja oli kyllä aikamoinen homma saada nivottua ne irti pallosta. Toisaalta, saattaa hyvinkin olla, että pujottelen kynttilänauhan sittenkin takaisin ja ripustan pallon jouluksi oven viereen.






Mukavaa alkanutta viikkoa!
-Airisrannan Päivi-

lauantai 11. lokakuuta 2014

Värien sinfoniaa

Juuri tällä hetkellä Airisrannan ikkunoista avautuu ympäröivän puutarhan uskomaton värimaailma. Voisin seisoa verannan ikkunan ääressä loputtomiin vain ihailemassa maisemaa. Onneksi kameralla voi sentään yrittää vangita edes häivähdyksen niistä tunnelmista, jotka haluaisi tallentaa ikuisesti sielunsa syövereihin.






Omenapuitahan meidän oli tarkoitus istuttaa tänä syksynä, mutta mattimyöhäsinä jäimme ilman taimia. Tai totta puhuakseni emme viitsineet lähteä kiertämään useampia puutarhamyymälöitä, vaan tyydyimme kyseisen liikkeen jäljellä olevaan tarjontaan - puoleen hintaan. Löysimme kirsikkapuun pari talvea sitten kuolleen tilalle sekä kymmenen syreenin tainta. Lisäksi kokeilemme, kasvaisiko korallikanukka rannan tuntumassa. Kuvassa punalehtinen kirsikkapuu sekä neljä vuotta sitten lahjaksi saatu päärynäpuu.






Sarabi on aina innolla mukana pihahommissa - kunhan ei tarvitse liian pitkiä matkoja kävellä. Turkki tahtoo kuitenkin olla kesän aikana kovalla koetuksella juuri puutarhassa möyrimisen takia eli takkuja syntyy.





Airisrannan pihapiiri on hyvin luonnonläheinen. Suurin työ on nurmikon leikkaaminen eikä sekään vie kohtuuttomasti aikaa päältä ajettavalla leikkurilla. Ilman sitä työ voisi kyllä olla melkoinen.





Navetan ovi on jo parhaat päivänsä nähnyt.





Rannan tuntumassa kasvavat pylväskatajat ovat kaikki kallellaan mantereelle päin mereltä puhaltavan  tuulen takia. Myös mäntyjen latvuksille on koitunut sama kohtalo.


Voikaa hyvin!
-Airisrannan Päivi-


torstai 9. lokakuuta 2014

Kakluunin lämmössä

Airisrannassa on satanut ja myrskynnyt parina viime päivänä oikein kunnolla. Vaahtopäät puskevat suoraan rantaan kahden edessämme olevan saaren välistä, ja tuuli vinkuu nurkissa. Syksyisen harmaa taivas pimentää huoneetkin niin, että ilman valoja ei oikein pysty tekemään mitään. Monen mielestä ankeaa, mutta minä nautin. Jostain syystä olen aina pitänyt loppusyksyn harmaudesta - jopa räntäsateesta.



Kun sää viilenee eikä aurinko enää lämmitä, sytytämme tulet kakluuneihin. Niitä meillä on talossa kaikkiaan kolme: kaksi alakerrassa ja yksi yläkerran toisessa makuuhuoneessa. Olohuoneessa ja 'herrainhuoneessa' olevat kakluunit ovat alkuperäisiä, eikä niitä ole kunnostettu mitenkään. Niissä näkyy elämisen jäljet, mutta ne toimivat mainiosti. Kakluunien lämpö on ihanan pehmeää, ja takkatuli tuo harmaaseen ja sateiseen päivään kodikkaan tunnelman.





Joskus on mukava saada lahjaksi jotain 'ei niin tarpeellista' - esimerkiksi kuvassa näkyvä pieni harja ja rikkalapio. Se on mieheni löytö Kasvihuoneilmiöstä. Ehkä se ei ole kaikkein tehokkain siivousväline polttopuista syntyville roskille, mutta kaunis se on.


Nyt on ehkä paikallaan esitellä ne perheenjäsenet, jotka taatusti nauttivat kakluunien lämmöstä koleana syyspäivänä.


Meillä on kaksi isoa Maine Coon -kissaa, Sarabi ja Nala, jotka rakastavat lämpöä ja pehmeitä peittoja. Ne ovat kuusivuotiaat sisarukset ja aina mukana perheen touhuissa. Yllä olevassa kuvassa on Nala, joka on innokas kaveri postinhakureissulle.





Sarabi on sisartaan hieman laiskempi lenkkeilykaveriksi, mutta ilmestyy takuuvarmasti keittiöön heti, kun ruokapussi rapsahtaa. Niin syvässä unessa se ei olekaan, etteikö ruoka maistuisi.


Nautitaan sateestakin!
-Airisrannan Päivi-


tiistai 7. lokakuuta 2014

Haaveilupenkki

Talon kupeessa kohoaa pieni kallio, jonka päälle hankimme ensitöiksemme raskastekoisen kivisen penkin. Vaikka talossa oli silloin vielä kaikki rempallaan, ja työt ja huolet painoivat mieltä, kalliolle saattoi mennä rauhassa istuskelemaan kahvimukin kanssa ja haaveilla tulevasta merta tuijottaen.

Edelleen se on yksi lempipaikoistani, ja jo aikaisin huhti-toukokuussa saatamme mennä viltteihin kääriytyneenä juomaan aamukahvit kalliolle. Sinne osuvat sopivasti aamun ensimmäiset auringonsäteet puiden takaa.



Meren ja kallion välissä olevat puut ja pensaat ovat taas kasvaneet kesän aikana sellaisiin mittoihin, että kivipenkillä istuessa merestä näkee vain pilkahduksia. Siitäkin huolimatta, että toissa keväänä niitä karsittiin rankalla kädellä. Risusavottaa siis jälleen ensi kesälle tiedossa. Toisaalta on hyvä, kun omalta piha-alueelta löytyy puita siirrettäväksi sellaisille paikoille, missä niitä tarvitaan. Joskus kuitenkin ihmetyttää, miksi kasvit ja puut menestyvät loistavasti paikoissa, missä niitä ei kaivattaisi ollenkaan, ja sitten kun yrittää istuttaa niitä haluamalleen paikalle, ne eivät kasva millään.

Viime syksynä siirsimme pienen vaahteran piha-alueelta rantatien varteen näkösuojaksi, ja niinhän siinä kävi, että pupujussit kävivät talven aikana jyrsimässä sen kuoliaaksi. Huvittavaa oli se, että  sama vaahtera oli kasvanut jo muutaman vuoden ajan navetan nurkalla aivan rauhassa ilman, että se oli kelvannut yhdellekään jänölle.





Kivipenkin lisäksi muutakin raskasta ja jykevää materiaalia on käytetty piha-alueen rakentamisessa. Hankimme vanhaa ruostunutta kettinkiä, josta kekseliäs mieheni sai kehiteltyä pienen aitauksen terassille. Koska terassilla on korkeuseroja, ja kellariin menevät portaat ovat aivan terassin alapuolella, jonkinlainen aita oli välttämätön. Vaikka materiaali on raskasta, vaikutelmasta tuli keveän ilmava.


Viihtyisää tiistai-iltaa!

-Airisrannan Päivi-

sunnuntai 5. lokakuuta 2014

Ilon aiheita

Lämpimän syksyn ansiosta Airisrannassa eletään vielä osittain kesäisissä tunnelmissa, sillä kesäkukat jaksavat edelleen hehkua. Enää niitä ei viitsi kovin suurella antaumuksella hoitaa, mutta ihmeesti ne silti kukoistavat. Tässä taas kuvia viikon varrelta kertyneistä pienistä ilon aiheista.



Hortensia siirtyy tänään kuistiin, mutta kahdelle suurelle verenpisaralle pitäisi keksiä hyvä talvisäilö. Viime talvena - puolet pienempinä - nekin viihtyivät hyvin kuistissa. Olen saanut ne vuosi sitten saarinaapureilta, ja olisi hienoa pitää ne edelleen hengissä. Ainakin osan pelargonioista siirrän kohta sisätiloihin, jotta taas keväällä saan niistä pistokkaita. Harmi, kun ei saa kaikkia mahtumaan sisälle!





Onni on merituulessa hulmuavat pyykit! 
Kummallista, kuinka niiden katseleminen keittiön ikkunasta tuo turvallisen ja onnellisen olon. Kun pyykit kuivuvat ulkona, kaikki on hyvin.





Aamuaurinko paistaa vielä hetken venevajan laiturille. Kun meri on tyyni, kaikkialla vallitsee täydellinen hiljaisuus.


-Airisrannan Päivi-


perjantai 3. lokakuuta 2014

Kuistin syysilme

Nyt kun siirryttiin lokakuun puolelle, tuntui, että kuistikin kaipaa lämpöä ilmeeseensä - vähän väriä  ja pehmeyttä vaaleita pintoja täydentämään.


kuisti, syksy, maalaisromanttinen

Viime vuotisia kynttilöitä löytyi vielä kaapin kätköistä, ja nyt onkin jo korkea aika laittaa ne esille. Korista tuli niille kaunis säilytyspaikka, ja siitä niitä on myös kätevä ottaa tarvittaessa käyttöön.





Hyödynsin jälleen pihapiirin pirteitä värisävyjä ennen kuin kaikki lakastuu ruskeanharmaaksi ja tein asetelman pihlajan- ja ruusunmarjan oksista sekä ihanan monivärisistä vaahteranlehdistä. Käpyjä on kiva käyttää ihan sellaisenaan sisällä koristeina. Täällä kaikki luonnon tarjoamat mahtavat sisustusmateriaalit ovat aivan käden ulottuvilla.



kommuuti, kuisti, syksy, maalaisromanttinen

Kuistissa majaileva vanha "lipasto" on saatu vaarini kotitalosta. Se on kai toiminut jonkinlaisena pesupöytänä ennen vanhaan. Olemme miettineet sen kunnostamista, mutta siinä se nyt on ollut alkuperäisessä kuosissaan jo kolmisen vuotta. Millähän nimellä sitä muuten mahdetaan kutsua? Komuutti?





Iltahämärissä sytytettiin tuikut palamaan, ja kuistin tunnelma muuttui vielä pehmeämmäksi ja lämpimämmäksi.


 Mukavaa viikonloppua!
-Airisrannan Päivi-